Barion Pixel
 

egyébinformációJÓ HA TUDOD!?

2023.09.11.0

HASZNOS INFÓK

 

 1. HÁNY ÉVES KORBAN ADJUK BE A GYEREKET SÍSULIBA?

A mozgástanulás ideális időszaka 4-6 év körül van. Az a gyerek, aki hatévesen kezd el síelni vagy snowboardozni tanulni, pillanatok alatt behozza a pár év hátrányt.

A kisebbeknek (2-3 év) számára a síiskolát inkább olyan síovinak nevezhetjük, ahol síelős közegben játszanak. A gyermek érdekében a kisebbektől jobb, ha nem várjuk el, hogy már kanyarogva lejöjjön vagy megálljon. Írni és olvasni sem tanul háromévesen a gyerek, de jó, ha megfogja a ceruzát, és ügyeskedik vele. A síiskolában is örüljünk annak, ha jól érzi magát, és egészséges, stabil tartást tanul. A korai fékezés, kanyarodás erőltetése akár káros is lehet. Bízzuk a síoktatójára, hogy milyen ütemben haladnak.
Szülőként természetes, hogy azt szeretnénk, hogy a 3-4 éves gyerek velünk közlekedjen. De neki még a kék pályák a megfelelőek. Az ő izomzata még nem elég erős a komolyabb sebesség és a felszerelés okozta erők kivédésére. Védjük meg az ízületeit, és most még mi igazodjunk hozzájuk a síelési szokásainkban!

 1. MI MOTIVÁLJA A GYERMEKET?

A síelés is motiválhatja, de illúzió lenne azt hinni, hogy ez elegendő. Sem a műanyag, sem a havas pálya, sem a mozgás maga nem fogja garantáltan motiválni a gyermeket minden alkalommal. Főleg, ha hideg van, esik az eső vagy fáradtan érkezett az órára. 

A motiválás kulcsszereplője a síoktató és a többi gyerek. Bízzunk a síoktatóban, hagyjuk szabadon dolgozni, és ne támasszunk elvárásokat a haladási ütemmel kapcsolatban. A legfontosabb, hogy a gyerek megszeresse ezt a világot és egészséges mozgásalapokat kapjon. Ha siettetjük, csak rosszat teszünk vele.

 1. SÍELÉSRE ADTAM BE, ÉS MOST MEG A PÁLYA MELLETT JÁTSZANAK… NEM KELLENE VÉGIGSÍELNI AZ ÓRÁT?

A kisgyermekek figyelme hamar lankad. Még ha rettenetesen is élvezik a játékot, 10-20 perc után átváltanak másra. Ha azt látjuk, hogy lecsatolták a sílécet vagy beültek a hüttébe, örüljünk, hogy a síoktató figyeli a gyermekek állapotát, és lehetőséget ad pihenni vagy váltani. Ha minden jól megy, utána újra felcsatolnak és folytatják.

Ha erőltetné, csak azt érné el, hogy a gyerekek elvesztik a kedvüket, megutálják a sítanulást.

 1. AZ ÉN GYEREKEM CSAK ÚGY VAN EL, HA OTT VAGYOK VELE.

Próbáljuk meg elengedni az edzésen a gyermekünk kezét! A síoktatáson menjünk látótávolságon kívülre. Régi tapasztalat, hogy sokkal jobban mennek az órák, ha a gyerekek nem érzik maguk mellett a szülőket. Ha kíváncsiak vagyunk az órára, keressünk olyan lehetőséget, ahol a gyermek nem lát minket vagy vetessük fel videóra!

 1. SZABAD ESŐBEN, ROSSZ IDŐBEN SÍELNI TANULNI?

Mindenképpen! Ne kényeztessük el feleslegesen a gyereket. Testileg és lelkileg is egészségesebb lesz, ha megedződik, ha nem óvjuk túl. Vigyünk száraz ruhát, törölközőt. Sokszor látjuk, hogy az oktató úgy elvarázsolja őket, hogy élvezik a síelést esőben is. Persze tudni kell abbahagyni, de ezt bízzuk a síoktatóra.

 1. KÜLFÖLDÖN VAGY ITTHON?

A kisgyermekeknél a magyar nyelv nagy előny. A műanyag pályákon tanfolyami jelleggel tanulnak a gyerekek, lényegében edzésre járnak. A havas síiskolában intenzív tanfolyamok mennek, pár napig, napi több órában. Lassabb ütemben több ideje van beépülni a mozgásnak, inkább egy sokoldalú fejlesztő edzésként használható a gyermek egészséges szervezete és biztonságos közlekedése érdekében. A havas síiskolákban – főleg a külföldiekben – inkább az a cél, hogy a gyerek hamarabb közlekedni tudjon a családdal, az egészséges mozgás fejlesztése néha kicsit hátrébb szorulhat.

 1. TUDJUK, HOGY MIÉRT ADJUK SÍISKOLÁBA A GYEREKET?

A síelés valójában nem a havon való közlekedés síléccel. A jó síoktatás egy olyan sportfoglalkozás, amely fejleszti a vázrendszerét, ahol megtanítják egészségesen mozgatni a testét, stabilizálni az ízületeit, és megtanítják a biztonságos közlekedés képességeit is (körültekintés, alkalmazkodás, útvonalválasztás, döntési helyzetek feldolgozása stb.). A jó síoktató inkább lassan halad, de ezt építi szisztematikusan. Bízzuk rá ezt a folyamatot, ő a szakember!

 1. HALADÓ A GYEREK. MINEK MENJEN A MŰANYAGRA? TUDNAK NEKI HASZNOSAT MONDANI?

A síoktatás olyan, mint egy edzés, és nem egy autós iskola. Nem csak közlekedni tanítanak meg alapszinten, hanem egy felépített program mentén képességeket fejlesztenek. A gyerekek levegőn mozognak, megtanulják a stabilitási reflexeket, amik felnőtt korukban is védeni fogják az ízületeiket, a térbeli tájékozódást, reakciókat, helyzetfelismerést stb. Jó oktatóval minden tudásszinten lehet fejlődni a műanyagon. Még síoktatóként mi is felállunk rá gyakorolni!

 1. MIT VIGYÜNK AZ ÓRÁKRA?

A síoktatás olyan, mint egy edzés. Sportos ruha a legjobb, nem a farmer vagy a tüllszoknya. Kesztyűt mindenképpen vigyünk, és érdemes tartalékot is betenni.

Egy olyan sapka, ami elfér a bukósisak alatt (nem bojtos). A kabát ne legyen túl hosszú, inkább dzsekit vegyen. Rosszabb időben egy váltóruha is hasznos. Kis harapnivaló, folyadék is jól jöhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

IRATKOZZ FEL MOST HÍRLEVELÜNKRE!

  SZEZON NAPTÁR

  A szezon aktuális programjainak, rendezvényeinak listája.
  https://nanooksiiskola.hu/wp-content/uploads/2022/10/barion-card-strip-intl__medium-320x26.png

  INFORMÁCIÓK

  A síiskola működésével és házirendjével kapcsolatos információk.

  RENDEZVÉNYEK

  Születésnapi bulik, sportrendezvények, különleges alkalmak.

  ADATVÉDELEM

  Nyilatkozat az adatkezelésről kapcsolatos adatvédelemről.

  ÍRJ NEKÜNK!

   https://nanooksiiskola.hu/wp-content/uploads/2022/10/barion-card-strip-intl__medium-320x26.png
   szerzői jog © 2022, Nanook síiskola, készítette: marvit.hu